Novemberi események

Enyészet hava

November 1. és 2.
Mindenszentek napja és a Halottak napja
Mindkét nap a halottakra való emlékezés napja. Mindenszentekkor emlékezünk meg azokról a szentekről, akik név szerint nem szerepelnek az egyházi naptárban.
Azt a hetet melyre a Halottak napja esik halottak hetének nevezik. Szokás ilyenkor a temetőbe, elhunyt családtagok sírjához kilátogatni, a sírokat rendbe tenni, gyertyát, mécsest gyújtani. A hiedelem szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak, ezért szokás számukra is megteríteni, az asztalra kenyeret, vizet tenni. A lámpát égve hagyták sok helyen, hogy a hazalátogató lélek szétnézhessen. Ahány halottja van a családnak annyi gyertyát kell gyújtani.

November 11.
Márton nap
Az ünnep eredete az ókori Rómába nyúlik vissza. A legenda szerint Róma védői elaludtak, és az ellenség, a gallok támadásától csak az mentette meg a várost, hogy a ludak hangos gágogására felébredtek. Innen az Avis Martis, azaz Mars lúdjai elnevezés. (Mars a római mitológiában hadisten.) Ez az Avis Martis formula változott át aztán a keresztény hitvilágban Avis Martinus, azaz Márton lúdja alakká.
Márton valós történeti személy, Pannóniában született, Szombathelyen 317 körül, apja római százados volt, Márton is katonaként került a mai Franciaország földjére, ahol keresztény hitre tért, és kolostort alapított. 371-ben püspökké szentelték Tours-ban, így Franciaországban is igen népszerű. A legenda szerint Szent Márton nem akart püspök lenni szerénysége miatt, ezért elbújt a libák óljában. Azok azonban hangos gágogásukkal elárulták rejtekhelyét. Innen a Szent Márton lúdja elnevezés. 
Egy másik legenda szerint Márton egy napon koldussal találkozott. Megszánva a didergő embert köpenyét kardjával ketté vágta, és felét a koldusra terítette. Másnap ugyanazon az úton Krisztus jött Mártonnal szemben, vállán az előző nap kettévágott köpeny. Márton püspököt gyakran ábrázolják a vállán átdobott fél köpennyel e történet alapján.
Szent Márton ünnepe a magyar néphagyományban tradicionálisan a gazdasági évet lezáró ünnep. A tél kezdetét jelzi, hogy eddigre már mindenhol elszámolnak a pásztorok a tavaszi- nyári időszakban rájuk bízott jószággal, és a gazdától megkapják járandóságukat. A betakarítással összefüggő munkálatok is lezárulnak erre az időszakra, sőt az ősszel szüretelt szőlőből is kiforr az újbor. November hónapot bizonyos vidékeken "kis farsangnak" is nevezték, ugyanis ekkor még meg lehetett tartani a lakodalmakat és vigasságokat, amelyek majd az adventi időszakban tiltva lesznek.
Ezen a napon hagyományosan libát ettek a paraszt családok, úgy tartották, aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog, hiszen a tavaszi kisliba erre az időre érte el a vágósúlyt és lehetett tömni is. A néphit szerint a lúd mellecsontjából meglehet jósolni, a következő hónapok időjárását, ha a liba csontja fehér, hosszú, havas, hideg telünk lesz, ha barna, csak amolyan fekete karácsonyos, locspocsos időre számíthatunk. Dobos C. József 1881-ben megjelent szakácskönyve szerint a lúd gazdasági szempontból tekintve a legszükségesebb háziállatokhoz tartozik, mert nemcsak a húsa hasznos, de zsírja finom ízénél fogva sokkal értékesebb a sertésénél, tolla pedig majdnem nélkülözhetetlen. Ami a máját illeti - azt a legkényesebb ínyencek is méltányolják. A közmondás szerint ”Ha lúd legyen kövér” valamint "jobb egy lúdnyak száz tyúknyaknál". Ennek szellemében most libatort ülünk, azaz libacombot-mellet, töltött libanyakat és libamájat sütünk.
Márton az újbor bírája mondják, mert általában erre a napra forr ki az újbor. A kicsit még csípős ízű nedűt Szent Márton boraként is emlegetik . A francia „beaujolois” mintájára nálunk is egyre több borász jelentkezik primőr borokkal.
A régiek a Márton napi időjárásból következtettek a télre, mondván: Ha Márton fehér lovon jön enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható. Sokfelé azt tartják a Márton napi a márciusi időjárást mutatja. Dologtiltó nap volt. Tilos volt mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta volna. Sok helyen rendeztek Márton napi bálokat, vásárokat.
Az idén nevezetes nap lesz: 11/11/11
November 19.
Árpádházi Szent Erzsébet (XIII. század) ünnepe. 
A legenda szerint Erzsébet a kötényében kenyeret vitt a szegényeknek, mely rózsává változott, mikor atyja kérdőre vonta emiatt. Időjárásjóslás kapcsolódik ehhez a naphoz, általában havazást várnak a gazdák, csak úgy mint Katalinkor.

November 25.
Szent Katalin keresztény vértanú ( IV. század) ünnepe. 
Kerékbe törték, ezért a fuvarosok, kerékgyártók, valamint a házasulandó lányok védőszentje. Katalin naphoz férjjósló hiedelmek kötődnek. Katalinágnak nevezik azt a gallyat, melyet a lányok vízbe állítottak, s ha karácsonyig kizöldült, közeli házasságra lehetett számítani a lányos háznál. Régi időjárási megfigyelés szerint, ha Katalin locsog (vagyis lucskos, nem fagy), akkor Karácsony kopog (azaz jó hideg lesz).

November 30.

Szent András napja. 
A hagyomány szerint kereszthalált halt átlósan ácsolt kereszten, innen az andráskereszt elnevezés. András a keleti ortodox egyház védőszentje, kultusza ezeken a vidékeken nagyon erős.
András napja a legelterjedtebb férjjósló nap, ólomöntéssel, gombócfőzéssel igyekezetek a jövendőbeli személyét kitalálni. (A gombócokba papírra írva egy-egy férfinevet gyúrtak, és amelyik legelőbb jött fel a víz színére, olyan nevű férjet vártak a lányok maguknak.) Ólomöntés is volt a fonóban, az öntvény alakjából a jövendőbeli foglalkozására következtettek.
Vidéken ezen a napon kezdték el a disznóvágást, a disznótorok farsang végéig tartottak.

Nem sikerült

a sütőtökpüré eltevésem. :-((((

Megpróbáltam csak "simán" elrakni, nem tettem bele egy csomó cukrot, vagy sót, vagy ecetet, vagy tartósítószert. Egyszerűen mindent gőzzel fertőtlenítettem, ügyesen betöltöttem, olajjal is, fedővel is lezártam, száraz dunszt. És megrottyant...

Még teszek egy próbát nedves dunszttal is. El ne felejtsem: jó 2-3 ujjnyi helyet hagyjak a fedő és a cucc között!

Ha nem jön össze, akkor tényleg kéne egy másik fagyasztó szekrény...
Még Karácsonyig se tudok belepakolni jelenleg...

Szerencsére március-áprilisig simán ki tudom kísérletezni a sütőtökpüré eltevés rejtelmeit. :-DDD

2011.10.13

Súly: 60,5 kg. Emlékeztetőül a 13 napos előtt 67,5 kilót mértem.

(Azért hétfőn még nem gondoltam volna...)

Grill pácok

Sokszor grillezünk és többnyire előre bepácolom a  húsokat. Ennek két oka van: egyrészt változatosabbá lehet tenni az ételeket, másrészt gyorsabban megsülnek a húsok. Szokás utólag is pácolni ezeket, de szerintem könnyebb a bepácolt húst kezelni, mint a pácleveket. Előbbieknek ugyanis elég egy-egy jól zárható nájlontasak, míg utóbbiaknak edényekre van szükség.
A posztot tészta-hosszúságúra fogom nyújtani, a jól sikerült pácaimat lejegyzetelvén.
 1. Erős zöldpaprika + só + olaj: a paprikát egészben felaprítom és összekeverem a többi összetevővel. Pisztránggal is harmonikus ízt ad!
 2. Rozmaringos: rozmaring + só + bors + citrom. Az anyagokat összekeverem. Halhoz is megy. Ezzel a páccal előre "megfő" a hús, a színváltozás normális (főtt hús színe lesz!)
Ahogy az angol mondaná: "Feel free to add one more!" (írj hozzá még egyet!). Ha kipróbálom és tetszik, akkor felveszem a listámra. ;-D

  Baconös falatkák  Hozzávalók:


  1 ) a májas falatkákhoz

  * fél kiló csirkemáj
  * 200-250 g bacon
  * majoranna, bors
  2) a sütőtökös falatkákhoz

  * egy hosszúkás sonkatök szára, négyszögletesre vágva
  * 200-250 g bacon


   
  3) az aszalt-szilvás falatkákhoz 

  * fejenként 4-5 aszalt szilva
  * 200-250 g bacon
  * fejenként 1 g kecskesajt

   
  Elkészítésük:
  A csirkemájat kizsigerelem, majd borsozom és majorannával megszórom. 
  A sütőtököt hasábra vagy ferde gúlára vágom (mindegy, mert mikor megsül a sütőtök, úgyis dűlöngélni fog...).
  Az aszalt szilvákba belevágok és széthajtom, és a mag helyébe teszem a sajtot lehetőleg úgy, hogy visszahajtás után ne lógjon ki a sajt.
  Ezután mindet szépen beletekerem egy-egy fél baconbe. Nem kell megtűzni, nem fognak szaladgálni a sütőben. Tálaláskor szúrok mindegyikbe egy dísznyársat.
  A májas energiatartalma: 82 kcal/db
  A sütőtökös energiatartalma: 62 kcal/db
  Az aszalt-szilvás energiatartalma: 100 kcal/db

  Karalábé saláta


  Hozzávalók:
  • fél fej karalábé
  • fél alma
  • egy pici lilahagyma
  • egy fél paradicsompaprika
  • egy marék dió
  • fél citrom leve
  • egy kanál olaj
  • kakukkfű
  Elkészítése:
  Előre elkészítendő, mert érnie kell.
  Mindent fél centis kockákra vágok. A karalábét vízben megfőzöm (a karalábéval kezdem, és gyorsforralóban főzöm, mire készen vagyok az aprítással, addigra a karalábé is jó állagú!). Egy tálban összekeverem a nyers kockákat a főtt kockákkal. A citromból, olajból, kakukkfűből egy gyors öntetet kutyulok és megöntözöm a kockáimat. A hűtőbe teszem tálalásig.
  Energiatartalom: 280 kcal.

  Ki fogom próbálni húslevesben főtt karalábéval is, eddig az a szemetünket gyarapította. Ebben az esetben viszont nem kell bele olaj!

  Ananászos csirkemell  Hozzávalók:
  • egy fél csirkemell
  • egy fél ananász
  • egy paradicsom (a héját le lehet húzni)
  • ízlés szerint sonka
  • egy fél mozzarella
  • só, bors, oregano
  Elkészítése:
  A csirkemellet besózom, borsozom (ezt meg lehet csinálni előtte való nap is, elrontani nem fogja). Én nem szoktam sem kisebbre vágni, sem klopfolni, kicsit megnyomkodom, ízlés kérdése. A húst beborítom vékony paradicsomkarikákkal, majd ekkor megszórom az oreganoval jó alaposan. A sütőbe tolom és bő félórát sütöm.
  Kiveszem és a paradicsomra halmozom a felkarikázott, vagy -darabolt ananászt, illetve csíkokra vágott sonkát, majd teljesen beborítom a felszeletelt mozzarellával is. Visszateszem a sütőbe és készre sütöm.
  Energiatartalma: 890 kcal.

  Más pizzafeltéttel is elképzelhető. Vékonyra kivert húsokkal egész meggyőző pizzahatást lehet elérni. Ekkor lerövidül a sütési idő!

  Sütőtökös rizottó


  Hozzávalók:
  • 150 g sütőtök (megtisztítva)
  • 70 g rizottó rizs
  • 200 ml alaplé (amit felmelegítek)
  • ízlés szerint parmezán
  • egy szelet jeges vaj
  • két kanál olivaolaj
  • só, bors, 4 zsályalevél (vagy több ;-D)
  Elkészítése:
  A nosalty-ról van a recept. Gordon Ramsey: Vasárnapi ebéd könyvéből.
  Vettem a vokomat. (Ami nem "igazi", hanem tefál, de legalább elbírom... Az "igazi" vokommal egyetlen problémám van: alig bírom megmozdítani, két kézzel...) 
  Tehát a zsályalevelet az olaj felén megpirítom, és kiszedem egy papírkéztörlőre, hogy lecsepegjen a fölösleges zsiradék. A visszamaradt olajban megpirítom a sütőtököt. Mikor kész, akkor leturmixolom némi vízzel (alaplével). A turmixgéppel, nem a merülőmixerrel. (Az eredeti szerint a harmadát egészben kell hagyni. Nekünk az nem jött be.) 
  Itt kezdődik majd a lényeg: újabb öntet olaj a serpenyőbe és elkezdem pirítani a rizst. Mikor üveges, akkor elkezdem hozzákavarni az alaplevet, egészen addig, míg el nem fogy. Ezután visszaöntöm a sütőtökpürét, sózom, borsozom és addig kutyulom, míg megfelelőnek nem találom a rizottó állagát. Ekkor lekapcsolom és a parmezán egy részét és a vajat belekavarom.
  Tálaláskor megszórom a félretett pörkölt zsályalevéllel.
  Energiatartalom: 815 kcal.

  Ideális recept a sült sütőtök maradékok felhasználására is! Bárcsak ismertem volna tavaly télen... Persze akkor nem ettem rizst - csak néha.

  Őszi saláta

  http://4.bp.blogspot.com/-Ygx_Pi6AfCU/TomXNv3pJYI/AAAAAAAADLk/jRokx6ZVS-w/s1600/K%25C3%25A9ksz%25C5%2591l%25C5%2591s+%25C5%2591szi+sal%25C3%25A1ta.jpg

  Hozzávalók (egy pasi-adaghoz):
  • 100 g kékszőlő (a szuvenír fajtát használtam, tudom ajánlani. Főleg szeptemberben érik.)
  • 1 körte
  • 2 füge
  • egy maréknyi saláta, ízlés szerinti fajta
  • 100 g brie
  • 2 szelet serrano sonka
  • egy marék pörkölt olajos mag
  • egy kanál (olíva vagy más hidegen sajtolt)olaj
  • egy öntet balzsamecet
  Elkészítése:
  A gyümölcsöket darabokra vágom, a szőlőt is (és kiszedem a magjait is!), tálba teszem, a salátát, sonkát, és a sajtot beletépkedem, majd tálaláskor megöntözöm az olajjal és a balzsamecettel. Öntet nélkül a hűtőben eltartható!
  Energiatartalma: 710 kcal.

  Bosszankodás

  Azt gondoltam, hogy a máshol megjelent és teljesen a leírás szerint elkészített ételek receptjeit nem fogom külön bejegyzésben is leírni, mert minek...

  Hát, tévedtem...


  Még szerencse, hogy hétfőn kikerestem szerdáig a recepteket, és le van már töltve...

  Heti koszt - 2011. 39. hét

  Tartottam magam az étlap-gondolathoz és az elmúlt héten is vezettem egy étrend naplót. Íme:

  Először is készítettem egy hevenyészett vázat, ami alapján összeválogattam az ételeket:
   
  Rendezőelv: a hús
  Ezen túl igyekeztem kb. kétnaponta vásárolni, minden nap frissen készítettem el az ételeket (kivéve, ha össze kellett érnie). Én estére szoktam megéhezni, ezért a főétkezésem a vacsora, reggelizni nem tudok (a 13 napos alatt megpróbáltam, a 2-3 falat volt a maximum, amit képes voltam megenni, és egyszerűen rosszul esett. Bármennyire is javallt, az ilyen kényszerített reggelinek nem látom értelmét.) Az ebéd mindig valamilyen idénysaláta volt, a hét végére a vacsora-maradékokat ettem meg ebédre. Meg kell jegyeznem azt is, hogy a talált receptekben megadott adagok gyakran bizonyultak óriásinak. 


  Hétfő
  • Reggeli súly: 62,5 kiló
  • Edzés: 15 perc biciklizés (155,1 kcal)
  • Kaja: 1.510 kcal
  Reggeli: egy kávé üresen, egy adag vas pezsgőtabletta
  Ebéd: Kecskesajtos sárgarépa saláta vinaigrette mártással, a szokásos vitaminjaim: 1 db multivitamin, 1 db kalcium-D vitamin pezsgőtabletta, 2 db halolaj kapszula (ez így 19,8 kcal, kb 2 g szénhidrát) (A kettő együtt max. 300 kcal)

  Vacsora: Zellerkrémleves zellerzöldből sajtcsipsszel (240 + 70 + 200 + 300 = 810 kcal)
  Egyéb: egy fél szelet házi sütemény (400 kcal)
  Folyadék: 2*3 deci a pezsgőtablettákkal + 0,2 + 1,2 liter napközben = 2,3 liter víz
   Kedd
  • Kaja: 1.300 kcal
  Reggeli: egy kávé üresen, egy adag vas pezsgőtabletta

  Ebéd: Waldorf saláta, a szokásos vitaminjaim: 1 db multivitamin, 1 db kalcium-D vitamin pezsgőtabletta, 2 db halolaj kapszula (ez így 19,8 kcal, kb 2 g szénhidrát) (A kettő együtt max. 560 kcal)

  Vacsora: Ananászos-sajtos csirkemell salátával (740  kcal)
  Folyadék: 2*3 deci a pezsgőtablettákkal + 1,5 liter napközben = 2,1 liter víz
  • Megjegyzés: a csirke pirítás után, az edényt felöntöm vízzel és a feloldódott szmötyivel együtt elrakom péntekre a fagyasztóba!A szerdai karalábésalátát és a mag-majonézt este elkészítem.
  A Waldorf felfúj.
  Az ananászos csirkével kapcsolatosan: Érdemes az ananásszal együtt pácolni egy picit, fölösleges elősütni, lágy sajttal jobb. Félórára lefedem az ananásszal, majd leszedem a fóliát, rárakom a sajtot és ráolvasztom. A hawaii pizza ízhatását vártam és nem azt kaptam. Még fogok kísérletezni vele. Pl. sugo-s páccal be lehetne hozni az ízhatást és a színe is szebb lenne... Vagy paradicsomkarika, hagyma, oregano, hús, sonka, ananászkarika, sajt.
  Szerda
  • Edzés: 15 perc biciklizés (134,8 kcal)
  • Kaja: 1.240 kcal
  Reggeli: egy kávé üresen, egy adag vas pezsgőtabletta

  Ebéd: Karalábésaláta (előző nap elő kell készíteni!)(mindenből egy fél ment bele és két napra való adagnyi lett), a szokásos vitaminjaim: 1 db multivitamin, 1 db kalcium-D vitamin pezsgőtabletta, 2 db halolaj kapszula (ez így 19,8 kcal, kb 2 g szénhidrát) (A kettő együtt max. 300  kcal)

  Vacsoraami van hal (történetesen lazac) céklasalátával és majonézzel (800 kcal)
  Egyéb: 1 füge (40 kcal), 17 g kesudió (100 kcal, ebből számoltam vissza a mennyiséget...)
  Folyadék: 2*3 deci a pezsgőtablettákkal + 0,2+1,5+0,4 liter napközben = 2,7 liter víz
  • Megjegyzés: A karalábésalátába a kis kockák jobbak. Bőven mehet hozzá a kakukkfű. Hétköznapra elfogadható sali. A csirkehús levében főztem meg, így kicsit zsíros érzetű lett. Nem kellett volna bele még egy kanál olaj sem.
  A vacsora. Kíváncsiságból megcsináltam a kesudiós majonézt is, borzalmas lett. A vízzel összedarált kesudiónak olyan penetráns bűzű oldata keletkezett... Mikor az élesztő kint marad pár napra a tűzhelyen... Brrrr. Na, de ennek ellenére is beleöntöttem a többi hozzávalót... Nagyon kis mennyiségben érdekes ízhatást eredményezett ez a majonéz a lazaccal és a céklával, de egyébként a "no komment" kategória. Annak örülök, hogy nem rögtön a fenyőmaggal indítottam ezt a kísérletet... (Pörkölve és kevesebb vízzel talán még jó is lehetett volna.) Az egyetlen pozitívum, hogy valóban szép sima krém lett belőle. Majonéz nem kell az ételhez, a céklasaláta pontosan eléggé savanykás ahhoz, hogy kellemesen kísérje a halat. A halra tettem egy darabka vajat is, és abban is sült. Az elmúlt pár heti sütögetések alapján a továbbiakban nagyon pici olajban fogom a halat sütni és vajjal tálalom. (Természetesen a véletlennek köszönhetem a kombinációt, meg annak, hogy ész nélkül, a szokások rabjaként főztem.) A céklasaláta jó, de nem is vártam mást. A gyömbér érdekes íz benne, de a továbbiakban maradok a köménynél - jobban szeretem. A megadott mennyiség meglehetősen sok; a vacsorához elég volt a negyede is. (De a következő két napban a korábbi salátákból fogok válogatni.)
  Csütörtök
  • Edzés: 15 perc biciklizés (118,3 kcal)
  • Kaja: 1.010 kcal
  Reggeli: egy kávé üresen, egy adag vas pezsgőtabletta
  Ebéd: céklasaláta/karalábésaláta , a szokásos vitaminjaim: 1 db multivitamin, 1 db kalcium-D vitamin pezsgőtabletta, 2 db halolaj kapszula (ez így 19,8 kcal, kb 2 g szénhidrát) (A kettő együtt max. 300 kcal)

  Vacsora: Fügés őszi saláta (710 kcal) (Az egy főre eső adag kb két harmadára tartottam igényt, az egész borzasztóan soknak tűnt... Egy szőlő, egy körte, két füge, egy marék saláta, sonka, sajt, olajos mag plusz az öntet.)
  Folyadék: 2*3 deci a pezsgőtablettákkal +  liter napközben =  liter víz
  • Ma kiderítettem a piacon, hogy várhatóan még a jövő héten is lesz málna, úgyhogy azt hiszem a hétfőn körte sonkával és málnavelővel és málnás paradicsomleves lesz. Nyammmm!
  Péntek
  • Edzés: - perc (- kcal)
  • Kaja: 1.115 kcal
  Reggeli: egy kávé üresen, egy adag vas pezsgőtabletta
  Ebéd: Az esti maradékokból saláta (céklából), a szokásos vitaminjaim: 1 db multivitamin, 1 db kalcium-D vitamin pezsgőtabletta, 2 db halolaj kapszula (ez így 19,8 kcal, kb 2 g szénhidrát) (A kettő együtt max. 300 kcal)

  Vacsora: sütőtökös rizottó (815 kcal)
  Folyadék: 2*3 deci a pezsgőtablettákkal + 1,8  liter napközben = 2,4 liter víz
  •  Programok: Netmentes nap... Program takarítás. Ablakpucolással.
  Szombat
  • Kaja: 2.369 kcal
  Reggeli: egy kávé üresen, egy adag vas pezsgőtabletta
  Ebéd: hűtő maradék saláta, a szokásos vitaminjaim: 1 db multivitamin, 1 db kalcium-D vitamin pezsgőtabletta, 2 db halolaj kapszula (ez így 19,8 kcal, kb 2 g szénhidrát) (A kettő együtt max. 375 kcal)

  Vacsora: baconbe tekert sütőtök (62 kcal/db), aszalt szilva (100 kcal/db), csirkemáj (82 kcal/db), grissini (2101 egyben, 17 lett, 124 kcal/db), raklettre szánt halak (150 kcal), rizs, saláta (100 kcal), savanyúság (20 kcal), a vajkészletet és sajtkészletet ellenőrizni, desszert: gyümölcsös mascarpone krém házi keksszel (400 kcal) Alkohol: házi pálinka (200 kcal)

  Folyadék: 2*3 deci a pezsgőtablettákkal + 3 liter napközben = 3,6 liter víz
  • Programok: Vendégeket vártunk vacsorára.. 
  Nos, a mérték. Csak az a mérték... Azt nem tudok tartani... Már főzéskor jelentkezett némi túlkapás: úgymint az égett keksz pillanatok alatti eltüntetése, de összesen volt 10 deka. Aztán az előételek. Egyszerűen nem tudtam betelni a sütőtökkel sem és a baconnel sem. Szerencsére a főétel, desszert a terv szerint zajlott, nem ettem túl magam, de utána kártyázás közben egy csomó csipszet ettem és akkor ettem meg az előételt is...A nasi önmagában lehetett 1000 kcal... (Illetve annak számolom. :-P)
  A receptekben feltüntetett sütési idő nem teljesen igaz... A baconös cuccoknak dupla annyi idő kellett, 20 perc után max. 8-as fokozaton sütöttem..., a grissini egy óra alatt lett kész, de csak 5-ösön csináltam; nem akartam megégetni...
  Tanulság: ki fogom tiltani a csipszeket. Megkérem Janit is, hogy legközelebb szóljon a barátoknak, ne hozzanak magukkal...
  Vasárnap
  • Kaja: 2.150 kcal
  Reggeli: egy kávé üresen, egy adag vas pezsgőtabletta
  Ebéd: hagyományos vasárnapi ebéd: 2,8 dl húsleves zöldséggel hús nélkül, saláta sült csirkével, süti nélkül (kisadag!!!) egy centi széles túrótorta, a szokásos vitaminjaim: 1 db multivitamin, 1 db kalcium-D vitamin pezsgőtabletta, 2 db halolaj kapszula (ez így 19,8 kcal, kb 2 g szénhidrát) (A kettő együtt max. 1000 kcal)

  Vacsora: pina coladisu (300  kcal)
  Egyéb: 1 körte, 400g szőlő (350 kcal), 4 marék mag (400 kcal)
  Folyadék: 2*3 deci a pezsgőtablettákkal + 4,5 liter napközben = 5,1 liter víz
  Tanulság:

  Összesen: cca. 10 694 kcal, vagyis 1.528 kcal/nap. Edzettem: 408 kcalt, azaz napi 58 kcalt. Hétfői súlyom: 61,9 kg. (Ugyanannyi, mint pénteken.)

  Legközelebb az is szempont lesz, hogy csak nagyjából kétnaponta kelljen főzni (vagy inkább hetente háromszor vagy négyszer), a többi napon a maradékot vagy hideget eszek. Igazából nem a főzés a terhes, hanem a dzsuva-takarítás... A gépek elmosogatása, a tűzhely kisuvickolása.
  Valamint, ha előre elkészíthető a déli salim, akkor előre el is fogom készíteni. Egyrészt könnyebb elvinni a munkahelyre (ha akarnám), másrészt olyan jó úgy hazajönni, hogy vár a fincsi ebédem.

  A második pedig az, hogy tényleg baromi sokat ettem a diéta-életmódváltás előtt. Azt kellene megtanulnom, hogy mértékletes legyek, ne essek túlzásokba!

  A harmadik a vízivás. Nagyon gyakran nehezemre esik ennyit inni. De tényleg sokszor az "úgy ennék még valamit!" a szomjúságom maga. Viszont a bőröm nem maradt feszes tőle, szerintem az egy bizonyos kor után nem működik már úgy. Persze, időben kaptam észbe, nem lesznek bőrlebernyegek rajtam. :-P

  Nagyon büszke vagyok magamra, mert kaptam egy maxi-size doboz csokit pénteken és nem ettem még egy falatot sem belőle. Egyébként kb. 11 grammosak (66 kcal).

  Céklasaláta

   

  Hozzávalók (4 főre): 
  • 1 cékla
  • 10 dkg lilakáposzta
  • 1 sárgarépa
  • 2 szem retek
  • 1 alma
  • 1 lilahagyma 
  • 1 marék friss petrezselyem
  • 1 öntet olaj
  • só, őrölt kömény, ízlés szerint citrom
  Elkészítése: A hozzávalókat lereszelem, ízesítem, kevés olajat öntök hozzá, majd jó alaposan összekeverem és a hűtőben tárolom. Jól eltartható, összeérést igénylő saláta, előre érdemes elkészíteni.

  Az ötlet innen. Nekem a gyömbéres verzió túl erős volt, a kömény lágyítja az ízeket.

  Pina coladisu

  Gyümölcsös-mascarpones édességet szerettem volna, végül az ananász mellett döntöttem. Ez juttatta eszembe a pina coladat, így került bele némi kókusz is.

  Hozzávalók (6 személyre):
  * 500 g mascarpone
  * 1 ananász
  * 100 g édes keksz
  * 100 g (ízlés szerint) méz
  * 10 g (ízlés szerint) kókuszreszelék
  * ízlés szerint tejszínhab

  Elkészítése: A krémsajtot elkeverem a kókuszreszelékkel és mézzel; a kekszet mozsárban rusztikusra töröm; az ananászt megtisztítom és felkockázom. Poharakba töltöm a következőképpen: egy evőkanál mascarpones massza, 2-3 csipet keksz, ananász, hogy ellepje, két evőkanál mascarpones massza, 2-3 csipet keksz, ananász, hogy ellepje, majd a tetején elosztom a maradék masszát. Időközönként az asztalhoz veregetem a poharat, hogy a krém szépen eloszoljon, ne legyenek benne nagy buborékok. Tálaláskor tejszínhabbal és az ananász leveleivel díszítem.
  A keksz házi vaníliakeksz volt, egyszerű linzertésztából.

  Energiatartalma: 400 kcal.

  Waldorf saláta

  Nagyon szeretem ezt a salátát és gyakran csinálom. 


  Hozzávalók:
  • egy alma (vagy körte)
  • egy zellergumó (vagy 2-3 szál zeller)
  • egy marék dió
  • 1-2 kanálnyi majonéz. Vigyázat, kanalanként nagyjából 80 kalóriás!
  Elkészítése: Az almát feldarabolom, a zellert zsülienre vágom, a diót megpörkölöm, majd az összes hozzávalót összekeverem és kész!
  Energiatartalma: 540 kcal.

  A "nagyok" ezt tanácsolják.

  Zellerkrémleves sajtcsipszel


  Hozzávalók:
  • 300 ml csirkealaplé
  • egy kanál olaj
  • zellerzöld (egy adaghoz 3 db 50 centis szárat használtam levéllel együtt)
  • só, bors
  A sajtcsipszhez
  • tetszőleges sajt. Érdemes kemény, félkemény sajtot használni, mert az keményre sül.
  A zellerzöldjét a lehető legapróbbra aprítom (ha nem, a turmixoláskor problémát okozhatnak a rostok), kicsit megfuttatom egy kanálnyi olajon, majd felöntöm az alaplével és összeforralom. Ha forr, összeturmixolom. Ezután lekapcsolom a gázt és a levest átszűröm a tányérba.
  Míg a leves fő, addig sütőlapra sajtkupacokat reszelek, és a legnagyobb fokozaton megsütöm. Mire átszűröm a levest szép zsemlebarna árnyalatú lesz. A tányér mellé teszem és együtt eszem meg a levessel.
  Energiatartalma: 810 kcal.